"Михайловка ауылының "Колокольчик" бөбекжайы" мемлекеттік коммуналдық қазыналық кәсіпорны
Государственное козенное комунальное предприятие "Ясли-сад  "Колокольчик" села Михайловка"

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Жазғы кезеңде балалардың дұрыс тамақтануы

Жазғы кезеңде балалардың дұрыс тамақтануы Жазда баланың тамақтануы өзіндік сипаттамаларға ие. Бұл ерекшеліктер, ең алдымен, жазғы кезеңде балалардың энергияны көп тұтынуымен байланысты. Сондай-ақ, қоршаған орта температурасы мен Күн белсенділігінің жоғарылауы ықпал етеді. Ақуыздар, майлар мен дәрумендер жазда баланың теңдестірілген тамақтануының негізін құрайды. Диетада олардың дұрыс қатынасын таңдау арқылы сіз балаңыздың өзін жақсы сезінетініне үміттене аласыз. Жазда баланың тамақтануына ақуыздар, жануарлардан алынатын ақуыздар кіруі керек. 3 жасқа дейінгі балаға ағзаның ақуызға қажеттілігі күніне 4 грамм, 3 жастан 6 жасқа дейін-күніне 1 кг салмаққа 3-3,5 г. Бұл жағдайда жануар ақуызының үлесі 1 кг салмаққа 2-2,5 грамм болуы керек. Сүт тағамдары-бұл нәресте үшін дәмді және пайдалы тағам. Сәл салқындатылған, сүт коктейльдерін бала жаздың ыстық ауа-райында ішуге қуанышты болады. Сүттің өзі ақуыздың жақсы көзі болып табылады, бірақ әсерді коктейль стаканына ұсақталған қайнатылған жұмыртқаның 1/6 бөлігін немесе 50 грамм сүзбе қосу арқылы жақсартуға болады. Миксермен араластырылған бұл өнімдер балаға байқалмай өтеді, бірақ оның денесіне үлкен пайда әкеледі. Сүт коктейліне жақсы қосымша суық ет, ірімшік немесе ботқа болады. Мұндай диета сіздің балаңыздың денесін ақуыздармен қамтамасыз ете алады. Жазда баланың тамақтануын майсыз елестету мүмкін емес. Олар тұтынылатын тағамның жалпы көлемінің шамамен 27% - ын құрауы керек. Бұл жағдайда тұтынылатын майлардың кем дегенде үштен бірі өсімдік тектес болуы керек. Жаңғақтар мен түрлі өсімдік майлары (зәйтүн, жүгері, күнбағыс және т.б.) сіз үшін бұл мәселеде керемет көмекші болады. Өсімдік майлары организмнен холестеринді кетіруге, қан тамырларының жағдайын қалыпқа келтіруге ықпал ететінін ұмытпаңыз. Витаминдер жазғы кезеңде балалардың тамақтануының негізгі элементі болып табылады. Олардың көптігімен балалар көбінесе денеде олардың жетіспеушілігін сезінеді. Бізде парадокс бар, оны оңай түсіндіруге болады. Терлеудің жоғарылауы организмнен дәрумендердің көбеюіне ықпал етеді. Сондай-ақ, баланың гиперактивті жазғы өмір салты жедел метаболизмге ықпал етеді және дәрумендердің мөлшерін едәуір арттырады. Мысалы, С дәрумені күніне 20-30 грамм мөлшерінде термен шығарылуы мүмкін, бұл баланың денесінің қажеттілігінің жартысына жуығы. Бұл мәселеде баланың жазда тамақтануы бұрынғыдан да көп. Сізге жақын жерде өсетін барлық нәрсені жеу керек. Пісірудің көптеген нұсқалары болуы мүмкін. Бұл жаңа піскен жемістер, көкөністер мен жидектер болуы мүмкін, олар бірдей жаңа өнімдер болуы мүмкін, бірақ әртүрлі жаңа салаттар түрінде. Жаңа шырындар өте танымал, бірақ қалған целлюлозада пайдаланылмаған қоректік заттар көп. Жаңа піскен жемістер мен жидектерден жасалған компоттар мен желе, салқындатылған жасыл шай жазда өте жақсы өтеді. Жасыратыны жоқ, жазда баланы тамақтануға тура келеді. Бұл жоғары температура мен тұрақты қозғалысқа байланысты. Сізге кішкене трюк қолдануды ұсынамыз. Сіз дәмдеуіштерді тәбеттің қоздырғышы ретінде қолдана аласыз. Өкінішке орай, балаларға арналған дәмдеуіштердің көпшілігі мүмкін емес, бірақ насыбайгүл, ақжелкен, аскөк, пияз, сарымсақ және цилантро сізге әрқашан көмектеседі. Екінші тағамға аздап дәмдеуіш қою жеткілікті, ал сіздің балаңыздың тәбеті жақсарады. Жазда баланың тамағында көп мөлшерде ішу керек. Бала ағзадағы су балансын қалпына келтіруі керек. Қатты терлеу сұйықтықтың көбеюін қажет етеді. Бұл жағдайда балаңызға белгілі бір су қорын жасай отырып, таңертең сұйықтықтың максималды мөлшерін беруді ұсынамыз. Бұл су қоры күні бойы аз мөлшерде толтырылуы керек. Кешке қайтадан көп мөлшерде сұйықтық алыңыз. Жазда сіз және сіздің балаларыңыз суық сусындарға тартылады. Бұл аздап газдалған минералды су, шырындар, компоттар, жасыл шай және т. б. болуы мүмкін. Сұйықтықтың түріне қарамастан, оның температурасы 18-20 градустан төмен болмауы керек, әйтпесе сіз жұлдыру немесе басқа суық тию қаупін тудырасыз. Мен гигиенаға бірнеше сөз бергім келеді. Жаз-бұл жоғары температура, жаңа піскен жемістер, көкөністер мен жидектер уақыты. Балаға назар аударыңыз, бәрін ағынды суда мұқият жуу керек. Сондай-ақ, қолыңызды жиі жуып, жеке гигиенаның басқа ережелерін сақтау қажет. Жаңа піскен салаттарды қолданар алдында бірден кесіп тастау керек, оларды ұзақ уақыт тоңазытқышта ұстамаңыз. Бұл қарапайым ережелер сізді ішек инфекцияларынан, тамақтан уланудан және жаз сияқты керемет маусымды бұзатын түрлі микробтардан қорғауға көмектеседі.
Жаңартылған күні: 22.09.2020 17:58
Құрылған күні: 22.09.2020 17:58

Текст